Hari-hari soalan yang sama, "Ummi masak apa? Ummi nak masak apa hari ni?" Anak saya lah itu yang suka tanya gitu.
Saya yakin ibu-ibu lain juga alami situasi yang sama.
Pening nak sediakan menu apa untuk anak-anak time cuti sekolah ni? Meh saya nak kongsi resepi mudah untuk sediakan masalodeh yang enak.
Bahan-bahan :
- Kacang dal 500 gram (rendam sekurangnya 5 jam)
- Bawang merah dipotong dadu
- Cili kering
- Daun kari
- Telur 1 biji
- Tepung (2-3 sudu besar)
- Garam secukup rasa
- Jintan putih (option)
- Minyak untuk menggoreng
Selepas rendaman kacang dal sudah lembut, mesin kacang dal menggunakan pengisar kering.
Sekiranya menggunakan pengisar basah, letak air sedikit supaya mudah untuk mengisar.
Walaubagaimanapun, pengisar kering lebih mudah kerana tidak perlu melalui proses tapisan semula selepas dikisar berbanding menggunakan pengisar basah.
Gaul rata semua kacang dal yang telah dikisar bersama bawang merah yang telah dipotong dadu, cili kering, daun kari, garam, telur.
Bawang merah dan cili kering terpulang kepada anda mahu banyak mana. Saya suka banyak bawang, so saya lebihkan bawang.
Tambahkan tepung sedikit demi sedikit. Usah tambah tepung terlalu banyak dalam adunan kerana dikhuatiri masalodeh mudah menjadi keras selepas digoreng.
Apa fungsi tepung gandum ini? Ia berfungsi sebagai 'gam' untuk mengelakkan adunan masalodeh daripada mudah berderai.
Kemudian, apabila sudah gaul rata semua bahan, bentukkan ia sebelum digoreng. Terpulang bagaimana bentuk yang anda suka samada suka kecil atau besar, nipis atau tebal.
Goreng menggunakan minyak yang betul-betul panas. Kemudian, siap untuk dihidang!
Mudah kan? So, anda boleh la cuba sendiri di rumah. Selamat mencuba!
UmmuHananMuaz,
Pengedar Shaklee Klang
UmmuHananMuaz,
Pengedar Shaklee Klang
No comments:
Post a Comment