Thursday, November 28, 2013

KENALI ALFALFA
Ladang alfalfa
Alfalfa atau nama latinnya Medicago Sativa L adalah tanaman hutan liar tertua di dunia. Ia termasuk di dalam keluarga kekacang.  Ia merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi.

Harvest
Seluruh tanaman Alfalfa (daun, tangkai, akar dan biji) boleh dimakan oleh manusia. Orang Arab, beberapa abad yang lalu, menggunakan Alfalfa sebagai makanan untuk kuda-kuda mereka dan mengdakwa dapat membuat kuda-kuda mereka cepat berlari dan kuat. Ketika mereka mencuba ramuan sendiri, mereka menjadi sangat yakin manfaat kepada kesihatan dan kekuatan yang mereka dan dinamakan sebagai  "Al-Fak-Facah", yang bererti "Bapak Semua Makanan". Orang Sepanyol kemudian merubah nama menjadi Alfalfa. Akar dari tanaman Alfalfa dapat menyentuh ke dalam bumi untuk mencapai mineral yang tidak dapat dicapai oleh sebahagian tanaman lainnya.


Kata Alfalfa berasal dari bahasa arab terbagi dalam dua bagian kata yaitu “Al”  dan “falf” yang artinya ribuan kenikmatan dan manfaat atau orang Yunani menyebutnya “ibu dari segala makanan”, ciptaan dan kurnia. 

Tanaman ini mengandung 60 nutrisi, sehingga disebut "ibu dari semua tumbuhan". Tanaman Alfalfa juga mengandung 8 asid amino esensial bersama dengan karbohidrat, protein, serat vitamin, dan sejumlah kecil lemak. Kandungan protein dalam Alfalfa adalah 18,9% dibandingkan 16,5% untuk daging sapi, 3,3% untuk susu dan 13,1% untuk telur. Kandungan kalsium di Alfalfa juga sangat tinggi iaitu 14 kali lebih dibandingkan bibit gandum. Alfalfa juga mengandung alkalin. Alkalinitas membantu untuk meneutralkan keasidan dalam tubuh. Daun Alfalfa memiliki kandungan zat hijau daun (chlorophyll) yang empat kali lebih tinggi daripada sayuran yang biasa diambil.. Molekul itu menangkap  cahaya dan melepaskan elektron untuk membentuk gula serta oksigen dalam proses fotosintesis.


 Jom lihat antara kelebihan dan khasiat Alfalfa untuk lelaki dan wanita:
 1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian
 2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
 3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
 4. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
 5. Merawat arthitis
 6. Bagus untuk elergi dan ekzema
 7. Merawat athma
 8. Mencuci usus bagi membuang toksik
 9. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
 10. Meneutralkan asid dalam badan
 11. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
 12. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
 13. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
 14. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
 15. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
 16. Meningkatkan stamina seorang suami
 17. Melegakan sembelit
 18. Membuang angin dalam badan
 19. Milk booster


Dan banyak lagi khasiat alfalfa yang boleh kita peroleh. Kami akan bincangkan pada post yang akan datang…insya-Allah..

Disebabkan itu, banyak syarikat yang mengeluarkan produk berasaskan tumbuhan ini…
SHAKLEE juga tidak terkecuali..Shaklee Alfalfa Complex merupakan satu formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s...

Apa keistimewaan alfalfa jenama Shaklee berbanding yang lain? Shaklee hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat termasuk kalsium fosforus, zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral dan vitamin (It is organically grown, using the tender green leaves not the stems of the plant. The raw powder is pressed into easy-to-swallow tablets (with very low heat to preserve natural enzyme activity).. Dan Shaklee Alfalfa Complex tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis, pewarna, bahan pengawet tambahan, fungisid, bakteriosid, hormon2 sintetik, pengawalatur tumbesaran atau bahan2 kimia.

Hubungi kami untuk:
*Membuat tempahan sebarang produk Shaklee
*Join ahli Shaklee dan mulakan bisnes dan jana income hanya dari rumah


COD: Sekitar Klang-Shah Alam dan Bangsar
Pengeposan seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak, Singapura dan Indonesia.

Never Lose Hope...


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit*

Rujukan:
http://www.mamafaiz.com

No comments:

Post a Comment