Wednesday, October 12, 2016

Cara Elak Koyakan Besar Semasa Bersalin. Ibu Hamil Perlu Ambil Tahu!

set shaklee untuk elak koyakan besar semasa bersalin. Ibu hamil perlu ambil tahu
Ngerinya dengar tentang cerita rakan-rakan yang mengalami situasi koyakan besar di bahagian faraj semasa bersalin! Masakan tidak.. Bila koyak besar, maka makin banyak la jahitan nanti kan? 

Yang paling risau, tentang penjagaan jahitan selepas bersalin nanti. Bertambah ngeri, bila perlu buka semula jahitan. Aduh, seksa! Siapa pun tak mahu alami situasi sebegitu bukan?
 
Saya ada cara dan tips untuk kongsikan dengan anda semua khususnya buat ibu hamil.. Boleh lah ibu-ibu amalkan. Kalau tak nak amal pun takpe, terpulang.. 
 
Nak kurangkan risiko koyakan semasa melahirkan ni sebenarnya ada cara dan tips juga. Bukan main redah je sebenarnya semasa bersalin nanti. Perlu ada persediaan awal juga

Apakah Cara untuk Mengelakkan Koyakan Besar Semasa Bersalin? 


Ada beberapa faktor yang perlu diambil kira untuk memastikan anda melalui proses kelahiran bayi tanpa koyakan yang besar. Antaranya adalah : 
  1. Teknik pernafasan dan cara meneran yang betul
  2. Kedudukan yang betul semasa bersalin
  3. Urutan perineum
  4. Pemakanan 

Tips 1 dan 2 anda perlu buat pembacaan tentang bagaimanakah teknik pernafasan, teknik meneran dan kedudukan badan yang betul semasa bersalin. Ada teknik tau!

Cara ke-3 dan ke-4 anda perlu amalkan sepanjang kehamilan anda.  

Bagaimanakah caranya?

Lakukan urutan di bahagian perineum dengan minyak seperti minyak Virgin Coconut Oil (VCO) untuk memastikan bahagian tersebut kekal elastik.

Anda boleh mula amalkan pada trimester ke-3. Minta bantuan daripada suami anda untuk melakukan urutan ini kerana sudah pastinya pada tahap ini anda tidak akan mampu untuk melakukannya sendiri! 

Pemakanan


Saya ingin mengulas lanjut mengenai cara terakhir ini. Sedarkah anda bahawa pemakanan juga memainkan peranan yang sangat-sangat penting untuk mengelakkan koyakan besar semasa bersalin nanti! 

Ya.. Pemakanan juga memberi pengaruh untuk kulit perineum kekal elastik sentiasa. 

Apakah Pemakanan yang Boleh Mengelakkan Berlakunya Koyakan Besar semasa Bersalin?  


Antara makanan yang terbaik yang perlu diamalkan oleh ibu hamil sepanjang proses kehamilan bagi memastikan kulit perineum lebih elastik sekaligus tidak mudah koyak adalah seperti berikut : 

1) Minyak ikan


Ibu hamil perlu mengambil makanan yang mengandungi lemak sihat. Bukan semua lemak tidak sihat. Minyak ikan mempunyai kandungan lemak yang sihat kerana tinggi dengan asid lemak Omega 3.  

Pernah dengar mengenai Omega 3? Ianya ada dalam minyak zaitun, avocado, kekacang, salmon, ikan laut dalam dan lain-lain.  

Paling menarik adalah minyak ikan yang bersumberkan Omega 3. Kenapa perlu minyak ikan? Pakar O&G pun selalu sarankan minyak ikan diambil semasa hamil kan?

Selain daripada kandungan DHA di dalamnya yang bagus untuk kecerdasan otak anak dalam kandungan, ia juga bagus untuk membuatkan kulit lebih elastik.

Bila kulit elastik, boleh bayangkan yang anda dapat mengurangkan risiko koyakan besar semasa meneran.

2) Vitamin C


Kebiasaannya, vitamin C mempunyai kandungan kolagen. Kolagen dipercayai boleh membantu untuk menegangkan kulit dan ia merupakan protein yang menyokong sel-sel dengan kuat. Oleh yang demikian, ia boleh membantu menegangkan kulit dengan baik sekaligus mengelakkan koyakan.

3) Cysteine


Cysteine adalah sejenis asid amino yang boleh didapati daripada kekacang, ikan, soya dan lain-lain. 

Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi asid amino penting iaitu Cysteine ini. Asid amino ini sangat penting dalam membantu menganjalkan kulit sekaligus mengelakkan koyakan semasa bersalin.  

Oleh yang demikian, bagi ibu-ibu hamil, jangan lupa amalkan pemakanan yang saya kongsikan di atas sepanjang kehamilan anda. 

Tidak salah bukan kita amalkan cara ini? Bukan sahaja ia memberi kebaikan kepada diri kita sendiri ketika bersalin nanti, malah pemakanan ini turut memberikan kebaikan kepada anak dalam kandungan. 

Saya ingin kongsikan bersama anda pandangan ibu hamil ini tentang Energizing Soy Protein, Sustained Released Vita C Plus dan Omega Guard Shaklee sepanjang tempoh kehamilan yang membantu beliau mengelakkan koyakan besar semasa bersalin.

cara elak koyakan besar semasa bersalin. Ibu hamil perlu ambil tahu
Gabungan Set Shaklee untuk Elak Koyakan Besar semasa Bersalin
  
So, tak salah anda mencuba bukan? Salah satu ikhtiar kita insyaAllah untuk melalui proses bersalin yang lebih mudah nanti.  


Hubungi saya untuk info lanjut..
Atau berminat untuk terus membuat order?
Whatsapp 019-3405054 | Pn. Nor Hafizah

COD area : Klang, Shah Alam, Meru, Tesco/Giant Setia Alam, Kapar, Bukit Tinggi, Pandamaran, Teluk Panglima Garang, Pelabuhan Klang, Subang Jaya.

No comments:

Post a Comment