Monday, February 10, 2014

Masalah Keputihan: Atasinya Dengan Alfalfa dan Garlic Complex Shaklee

Anda mengalami masalah keputihan? Tidak selesa dengan keputihan yang ada? Terpaksa berkali-kali tukar pad dalam sehari? 

Apakah yang dimaksudkan dengan keputihan? Bagaimanakah ia boleh terjadi? 

Keputihan? Masalah keluaran lendir dari faraj atau lebih dikenali sebagai keputihan merupakan masalah yang biasa dan kerap dihadapi di kalangan majoriti wanita. 

Namun, ianya tidak boleh diambil enteng kerana keputihan terdiri daripada dua keadaan samada keputihan normal mahupun keputihan berpenyakit.

Keputihan juga mampu membawa petanda kepada jangkitan kuman seperti syphils, gonorrhea atau lain-lain jangkitan. Ia juga mampu mengundang kepada penyakit yang lebih kronik lagi iaitu kanser pada bahagian peranakan seperti kanser serviks dan sebagainya. 

Mari kita kenali dengan lebih lanjut berkaitan dengan masalah yang sinonim dengan wanita ini. 

Keputihan Normal: 


Kebiasaannya mengeluarkan lendiran berwarna jernih, tidak berbau dan tidak diikuti dengan rasa gatal. Keputihan normal juga kebiasaannya terjadi sebelum dan selepas haid, waktu sekitar ovulasi, ransangan seksual dan stress.

Keputihan Tidak Normal: 


Warna lendir yang keluar agak pekat seperti warna susu basi, kuning atau kehijauan (mengikut tahap penyakit). Adakalanya berwarna coklat dan diirngi darah. Menimbulkan rasa ketidak selesaan dan terjadi kegatalan, serta agak berbau.

Tanda-tanda pada keputihan tidak normal ini lah yang perlu diawasi kerana berkemungkinan ianya terjadi jangkitan kuman. 

Statistik juga menunjukkan bahawa 75% wanita yang mengalami masalah keputihan ini adalah dari kalangan wanita yang telah berumah tangga. Ia juga berkemungkinan berpunca daripada aktiviti seksual di antara suami dan isteri. 

Mari kita lihat pula, bagaimanakah situasi yang boleh menjadi punca/faktor kepada berlakunya keputihan..


Keadaan yang menyebabkan berlakunya keputihan:


1) Pada masa yang subur

Pada waktu subur tubuh wanita akan giat menghasilkan hormon estrogen akibatnya lendir yang dihasilkan vagina akan lebih banyak dari biasa.


2) Ketika hamil

Ketika hamil hormon estrogen lebih dikeluarkan dan pada waktu itu keputihan penting untuk menjaga kelembapan sekaligus meningkatkan persediaan vagina melakukan peregangan ketika waktu untuk melahirkan.

3) Saat teransang

Lendir di vagina akan lebih banyak keluar jika wanita terangsang secara seksual. Cairan yang keluar ini berfungsi sebagai pelincir yang membantu saat melakukan hubungan seksual.

4) Berat badan yang berlebihan

Apabila lemak terlalu banyak di kaki atau celah paha dan kelangkang ini akan menjadikan kawasan tadi lembab dan ini memudahkan kulat membiak dan keputihan akan terjadi.

5) Minum/makan antibiotik dalam dos tinggi

Dalam vagina terdapat bakteria yang bertugas menstabilkan keasidan pH vagina agar tetap dalam keadaan asid.

Antibiotik yang diambil secara berlebihan akan membunuh bakteria berguna tadi dan ini akan merosakkan kestabilan pH vagina dan akan menyebabkan kulat dan bakteria berkembang baik dan menyebabkan keputihan.

Masalah keputihan tidak normal (berpenyakit) harus di atasi dengan segera. Ambil langkah pencegahan mahupun lakukan rawatan. Terus berjumpa dengan doktor sekiranya anda mendapati tanda keputihan anda semakin teruk.

Sudah semakin tak selesa dengan keputihan yang anda alami? Tercari-cari produk yang bersesuaian dan tidak mendatangkan kesan sampingan? 

Shaklee juga turut menyediakan produk yang dapat mengurangkan dan mengatasi masalah keputihan anda iaitu Alfalfa Complex dan Garlic Complex. 

Alhamdulillah, ramai yang telah mencuba, dan hasilnya amat memberansangkan. Sedikit info berkaitan Alfalfa seperti berikut:


Alfalfa Complex datang dalam 2 pilihan saiz:
Large (700 biji) : RM97.50
Small (330 biji) : 53.75

Testimoni pengguna yang berpuas hati dengan set keputihan ini:
Berminat untuk order?
Whatsapp 019-3405054 (Pn. Hafizah)
COD: Sekitar Klang, Shah Alam, Pelabuhan Klang, Meru, Kapar, Bukit Tinggi
Never Lose Hope...


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

No comments:

Post a Comment