Sunday, February 9, 2014

KEJANG KAKI KETIKA HAMIL AKIBAT KEKURANGAN KALSIUM

Pernah tak anda mengalami kebas-kebas dan kejang di bahagian kaki ketika hamil? Haa.. tentunya masalah ini kerap berlaku di kalangan wanita hamil kan termasuk lah saya dulu..Huhu, seksa rasa bile kejang kaki kan. Sampai mengalir air mata..

Kebiasaannya, kebas dan kejang kaki ini terjadi pada trimester ke-3 kehamilan. Ada juga kalangan ibu-ibu yang telah mengalaminya seawal penghujung trimester ke-2 kehamilan lagi. Keadaan ini merupakan masalah biasa di kalangan ibu hamil. Apakah puncanya? Saranan untuk mengatasinya? Jom teruskan bacaan anda..

Salah satu punca kekejangan kaki adalah disebabkan kekurang kalsium di dalam badan. Harus diingat, ibu hamil memerlukan extra kalsium dalam badan untuk memastikan tubuh anda dan bayi mendapat kalsium yang secukupnya. Saya tahu, memang anda amat mementingkan kesihatan dan keperluan janin anda, tapi jangan mengabaikan kesihatan anda. Berkemungkinan untuk anda mengalami masalah osteoporosis (pereputan tulang) itu tinggi apabila meningkat usia tua. 

Mari kita lihat jumlah keperluan kalsium yang diperlukan oleh seorang wanita khususnya kepada ibu-ibu hamil seperti jadual berikut: Umur (tahun)


Keperluan kalsium dalam mg


19 - 54


800


melebihi 54


1000


mengandung


1100

Selain daripada kekejangan kaki disebabkan masalah kekurangan kalsium, anda juga berkemungkinan untuk mengalami masalah kerosakan gigi lebih awal dari usia sepatutnya dan kemungkinan untuk berlaku komplikasi ketika bersalin itu tinggi! kerana kalsium juga penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi.

Secara ringkasnya, 

KENAPA KALSIUM PENTING BAGI WANITA?
*Memberikan kesihatan tulang dan gigi
*Mengelakkan masalah kekejangan kaki ketika hamil
*Kalsium penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi.
*Mengelakkan komplikasi ketika bersalin akibat kekejangan kaki!
*Memberi kekuatan ketika berat bayi kandungan semakin membesar
*Meningkatkan risiko gejala praeklampsia iaitu gejala tekanan darah tinggi
*Kalsium diperlukan selepas bersalin bagi mengiringi proses merehatkan otot rahim yang mengecut semula mahupun sewaktu kedatangan haid.

SARANAN UNTUK MENGURANGKAN KEKEJANGAN KAKI:
1) Lakukan senaman regangan sebelum tidur
2) Elakkan duduk atau berdiri dalam satu posisi sahaja terlalu lama. 
3) Elakkan duduk sambil menyilangkan kaki.
4) Makan makanan yang kaya dengan kalsium seperti ikan sardin, salmon, sayur-sayuran hijau, tauhu, kacang almond dan banyak lagi.
5) Dapatkan bekalan makanan yang banyak 'potassium' seperti pisang.
6) Hindari senk dan minuman ringan yang mengandungi banyak 'fosforus'.
7) Apabila berbaring, gerakkan jejari kaki dan pergelangan kaki. Ini dapat menggalakan peredaran darah agar berjalan dengan lancar dan baik.
8) Minum air secukupnya
9) Tidur dengan memakai seluar yang panjang.
10) Tidur dengan memakai stokin tebal.

Ada ke mana-mana produk Shaklee yang dapat membantu mengurangkan masalah ini? Jawapannya, YA! OsteMatrix merupakan supplemen khusus yang kaya dan tinggi dengan kalsium yang diperlukan oleh badan. Selain itu, OsteMatrix Shaklee juga lengkap dengan Magnesium dan Vitamin D untuk penyerapan kalsium yang lebih maksimum! Best bukan?OsteMatrix terdiri daripada:
 250 mg Kalsium, 100 mg Magnesium dan 100 IU Vitamin D 
untuk penyerapan yang lebih maksimum!

----------------------------------------------------------------------------------------

Selain itu, kami juga turut mencadangkan anda yang sedang tercari-cari supplement untuk kehamilan, menmilih set hamil Shaklee seperti berikut yang lengkap dengan sumber vitamin yang diperlukan dan disarankan untuk ibu hamil yang lengkap dengan asid folik, zat besi, kalsium, minyak ikan dan banyak lagi. Istimewanya kerana set ini juga boleh anda gunakan sepanjang berpantang!Set Kehamilan Trimester 1Set Kehamilan Trimester 2 & 3Hubungi kami untuk:
*Membuat tempahan sebarang produk Shaklee
*Join ahli Shaklee dan mulakan bisnes dan jana income hanya dari rumahCOD FREE: Sekitar Klang-Shah Alam dan Bangsar
Pengeposan seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak, Singapura dan Indonesia.

Never Lose Hope...

Rujukan Tambahan: 
2) http://farmasianis.tripod.com/hamil_zat.htm

No comments:

Post a Comment