Diperkenalkan pada tahun 1981 oleh
seorang ahli sains bernama Dr. Jenkins. Beliau telah menerangkan konsep GI ini
dalam Jurnal Perubatan Nutrisi Klinikal Amerika (American Journal of Clinical
Nutrition) sebagai panduan untuk seseorang mengekalkan kestabilan gula dalam
darah. Beliau telah mengklasifikasikan karbohidrat berdasarkan bagaimana tubuh
manusia bertindakbalas kepadanya.
Kadar penyerapan karbohidrat dan
kepantasannya menjadi glukosa dalam darah dikira sebagai satu indeks atau
petunjuk. Indeks ini dipanggil Indeks Glisemik (GI). GI menunjukkan kedudukan
makanan dalam skala 0 hingga 100 mengikut paras sesuatu makanan itu menaikkan
paras gula dalam darah selepas ia di makan.
GI Rendah, Sederhana dan Kurang.
Makanan yang cepat dihadamkan dan
ditukar menjadi glukosa dalam darah dipanggil GI Tinggi (high glycemic index)
dengan nilai GI lebih daripada 70. Manakala makanan yang lebih lambat menjadi
glukosa pula dipanggil GI Rendah (low glycemic index) dengan nilai GI
kurang daripada 55. Nilai GI diantara 56 hingga 69 pula dipanggil GI Sederhana
(Medium glycemic index).
Makanan yang tinggi nilai GI nya menyebabkan
kenaikan paras glukosa dalam darah dengan cepat. Sebaliknya , makanan yang
rendah nilai GI nya menaikkan paras glukosa dalam darah secara beransur-ansur.
Contoh makanan yang mempunyai GI
yang tinggi adalah seperti kentang, bijirin bertapis, kismis dan pisang.
Manakala yang mempunyai GI yang rendah adalah seperti ubi, bijirin, epal, pir
dan kekacang.
Makanan yang mempunyai GI yang
rendah membekalkan sumber tenaga yang tetap.
Sesetengah jenis makanan mempunyai GI yang rendah mengandungi
kandungan lemak yang tinggi. Makanan yang mempunyai GI tinggi menjadi pilihan
kerana mudah didapati. Pemilihan makanan ini juga mungkin disebabkan oleh
kandungan kalori yang rendah dan nutrien yang banyak.
Kenapa Anda Perlu Tahu?
Indeks glisemik bagi peringkat
karbohidrat adalah berdasarkan kesannya terhadap gula dalam darah. Karbohidrat
yang cepat dicernakan mempunyai paras gula dalam darah yang tinggi manakala,
tahap glisemik indeks yang rendah melepaskan gula ke dalam sistem secara
perlahan. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amat penting bagi
mengurangkan berat badan dan kesihatan dalam jangka masa panjang.
Ia mengukur jumlah kandungan gula
yang terbentuk di dalam darah bagi tempoh dua hingga tiga jam selepas makan.
Apabila kita makan makanan yang
mempunyai GI tinggi, kadar kenaikan paras glukosa dalam darah yang pantas akan
menyebabkan paras glukosa memuncak. Insulin akan dirembeskan sebagai tindak balas
tubuh kerana paras gula yang memuncak untuk menurunkan paras glukosa ini dengan
segera.
Tubuh manusia tidak sepatutnya
mempunyai paras gula yang terlalu tinggi dalam darah. Hanya sebahagian dapat
digunakan sebagai tenaga dan selebihnya akan disimpan sebagai lemak. Lemak yang
tersimpan tidak akan digunakan sebagai sumber tenaga utama. Tubuh akan mula
merasa lapar semula apabila paras gula turun mendadak dan ini menyebabkan rasa
lapar yang berulang-ulang walaupun baru makan beberapa jam sebelumnya.
Dari situ keadaan menjadi bertambah
buruk lagi kerana apabila paras glukosa ini turun ia akan menyebabkan kita mula
lapar semula. Rasa lapar atau craving ini amat cepat dirasakan selepas makan
makanan yang mempunyai indeks glisemik tinggi dan proses ini seperti suatu
‘kitaran kejam’ (vicious cycle) yang menjadikan seseorang itu banyak
makan tetapi sentiasa berasa lapar.
Credit Image: http://kcgoff.blogspot.com |
Lemak simpanan tidak dibakar sebagai
tenaga malah akan terus disimpan dan berkumpul semakin lama semakin banyak.
Lemak yang terkumpul ini terutamanya didalam bahagian abdomen dan di sekeliling
organ dalam manusia. Keadaan ini akan menyebabkan seseorang kelihatan ‘buncit’.
Proses tersebut menyebabkan glukosa yang tidak digunakan, disimpan sebagai
lemak simpanan.
Proses yang berpanjangan ini akhirnya menyebabkan lebih banyak
lemak disimpan yang akan terlihat secara fizikalnya sebagai gemuk dan berperut
buncit.
Natijahnya, seseorang akhirnya
menjadi gemuk. Kitaran ini mesti dihentikan untuk mengelakkan badan menjadi
semakin gemuk.
Selepas melakukan aktiviti fizikal,
disarankan memakan makanan yang mempunyai GI yang tinggi seperti roti, kentang
dan high glucose sport drink. Ini kerana makanan ini dapat mengembalikan
semula kandungan glikogen di dalam otot dengan kadar yang cepat.
Makanan yang mempunyai GI yang
rendah pula dapat membekalkan tenaga yang berterusan dan memperbaiki serat
mengawal selera makan. Ia juga menjadi pilihan yang baik bagi individu yang
mahu mengawal berat badan.
Bagi penghidap diabetes, kadar
kandungan gula di dalam darah juga dapat dibaiki.
Secara umumnya jika sesuatu makanan
itu mempunyai GI yang tinggi maka kita patut makan sedikit sahaja dan jika ia
mempunyai GI y.ang rendah maka kita patut makan lebih banyak.
Dengan mengetahui indeks glisemik,
kita akan berusaha untuk memilih makanan apakah yang terbaik untuk kita agar
kita kekal sihat dan ceria…
Never Lose Hope...
No comments:
Post a Comment