Garam adalah sebatian bukan organik yang terdiri daripada
ion sodium dan klorida (NaCI) dan tidak termasuk aditif makanan. Satu sudu teh
garam (5 gram) bersamaan dengan 2000 mg sodium. Selain wujud dalam bentuk NaCI,
sodium juga terdapat dalam bentuk aditif makanan (Akta Makanan 1983).
Aditif Makanan
Aditif
makanan ialah apa-apa bahan yang selamat dimasukkan dengan sengaja ke dalam
atau pada makanan dalam kuantiti yang kecil termasuklah apa-apa bahan pengawet
(sodium benzoate, sodium nitrat, sodium bikarbonat) dan penambah perisa seperti
monosodium L-Glutamate (MSG) (Akta makanan 1983)
Berapa jumlah garam diperlukan?
Pertubuhan
kesihatan Sedunia (WHO 2012), telah menyarankan penggunaan sebanyak 5 gram
sehari iaitu bersamaan dengan 1 paras sudu the garam. Penggunaan garam yang
berlebihan akan membahayakan kesihatan.
Mengapa perlu kurangkan garam?
Pengambilan
garam dan makanan tinggi garam secara berlebihan akan mengikat cecair secara
berlebihan di dalam badan. Ini menyebabkan buah pinggang tidak dapat
mengkumuhkan cecair tersebut sebagai air kencing. Seterusnya ia meningkatkan
isi padu cecair badan dan meningkatkan tekanan darah.
Jika ini
berlaku secara konsisten, ia akan menyebabkan hipertensi. Bertitik tolak
daripada tekanan darah tinggi, ia akhirnya akan membawa kepada komplikasi
kepada penyakit lain seperti serangan dan kegagalan jantung, penyakit buah
pinggang dan strok.
Cara mengurangkan Garam
- Kurangkan penggunaan garam, perasa, MSG dan perencah di dalam masakan. Gantikannya dengan bawang, kunyit, rempah, cili, halia, perahan jus limau dan bahan perasa asli yang lain.
- Elakkan makanan segera, dalam tin, yang diproses atau di awet.
- Pilih makanan segar
- Kurangkan makan di luar.
- Pilih makanan sup, bakar, gril, rebus, pindang atau singgang.
- Pilih makanan berkuah tanpa santan berbanding goreng.
- Elak tambah petis, garam, sos dan kicap dalam makanan.
Panduan membeli
Pastikan
anda membaca label pada makanan yang ingin dibeli.
Sumber
garam dalam makanan tin yang diproses dapat diketahui dengan merujuk kepada
perkataan “Sodium” atau “Natrium”.
Berwaspada
dengan bahan gantian kepada perkataan garam atau mengandungi garam seperti
berikut:
- Mononatrium/ Monosodium glutamate.
- Sodium/Natrium bikarbonat
- Dinatrium inosihat/guaninat.
- Disodium diphosphate
- Protein sayuran berhidrolisis (Soy)
- Sodium nitrate/nitrite
- Sodium Caseinate
- Soy Sauce.
Rujukan: Risalah Kementerian Kesihatan Malaysia
No comments:
Post a Comment