Bawang
putih adalah antibiotik yang dapat membunuh bakteria. Pada masa yang sama,
bawang putih dapat melindungi tubuh daripada racun yang menyebabkan jangkitan.
Bakteria
yang aktif kepada bawang putih adalah bakteria mematikan Bacilus
Anthracis. Ia menghasilkan racun antraks. Bahkan Bapa ubat antibiotik iaitu
Louis mengakui, bawang putih mempunyai kesan yang sama dengan penisilin. Darah individu
yang memakan bawang putih dapat membunuh bakteria.
Ada
kajian mengatakan aroma potongan bawang putih segar dapat membunuh bakteria yang
berjarak 20 sm.
Selain
berfungsi sebagai anti bakteria, bawang putih di dapati sangat baik untuk
mengelakkan penyakit serangan jantung dan mengurangkan tekanan darah tinggi dan
penyakit kanser. Menjadi satu budaya di Korea di mana orang-orang tua memakan
bawang putih mentah di kebun dan kuil. Kajian saintis juga mendapati bawang
putih mampu mengurangkan penyempitan kolesterol pada saluran darah dalam
kardiovaskular manusia. Kajian lain nyatakan ia dapat kurangkan kandungan
gula dalam badan dan mengurangkan batuk.
Bawang
putih digunakan sebagai bumbu yang digunakan hampir di setiap makanan dan
masakan Malaysia. Sebelum dipakai sebagai ramuan, bawang putih dihancurkan
dengan ditekan dengan sisi pisau sebelum dihiris halus dan ditumis dengan
sedikit minyak goreng. Bawang putih boleh juga ditumbuk dengan pelbagai jenis
bahan ramuan yang lain.
Bawang putih mempunyai khasiat sebagai antibiotik alami di dalam tubuh manusia. Bawang ini telah dikenal pasti dapat memecahkan kolesterol yang menyekat perjalanan darah pada salur darah dan kolesterol ini dikenal pasti sebagai punca kepada penyakit darah tinggi. Ia juga membantu menyegarkan pernafasan sekalipun tempat yang banyak karbon monoksida (asap kenderaan).
Sayuran ini juga dapat menghindarkan seseorang daripada diserang kanser kerana kandungan mineralnya membantutkan ketumbuhan tumor dalam tubuh badan. Selain itu bagi mereka yang mempunyai masalah jerawat, kuman tersebut dapat dibunuh dengan menumbuk bawang putih serta menepekkannya di bahagian yang berjerawat.
SHAKLEE:
GARLIC COMPLEX
Dibuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik.
Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100 allicin aktif (tidak semua tablet garlic di pasaran mengandungi allicin aktif). Allicin ialah fitokimia yang dijumpai di dalam bawang putih. Apabila bawang putih dihancurkan atau dicincang, asas kompaun alliin sulfur bercampur dengan enzim membentuk allicin.
Allicin berwarna kekuningan dan berminyak, dan ia menyebabkan bawang putih memiliki sifat bauan yang kuat dan pedas. Sifat Allicin yang berbeza menawarkan banyak faedah kepada kesihatan, ini termasuk: antikulat, antimikrob, antioksidan dan fungsi anti-radang. Molekul allicin amat tidak stabil dan mudah musnah pada peningkatan suhu.
Dwi
teknologi digunakan untuk mengawal bau garlic. Kajian menunjukkan perisa
herbanya terhasil daripada kombinasi 2 ekstrak herba (Rosemary dan spearmint). Ia
mengandungi pelbagai vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif garlic dan
keberkesanannya di dalam tubuh. Setiap tablet membekalkan 1000 mg ekstrak bawang putih tulen yang menyamai dengan 2 ulas bawang putih segar.
Manfaat
utama:
- Mengandungi spearmint untuk meningkatkan sistem penghadaman dan fungsi jantung.
- Antibiotik yang selamat dan semula jadi
- Menghalang Alergi.
- Mempertingkatkan sistem penghadaman.
- Memoderatkan tekanan darah tinggi.
- Detoksifikasi.
- Turunkan kolesterol.
- Mencegah kanser.
- Menstabilkan glukosa.
Dapatkan
Manfaat Bawang Putih Terbaik Daripada Shaklee..
COD: Sekitar Klang-Shah Alam dan Bangsar
Pengeposan seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak, Singapura dan Indonesia.
Never Lose Hope...
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Bawang putih biasa kalau nak gigit masyaAllah. Hehe. Garlic shaklee memang the best! Takde bau pun. Senang je nak telan.
ReplyDelete