Air
campuran halia adalah minuman ahli syurga. Begitulah apa yang disebut oleh
Allah di dalam al-Quran.
Halia
(nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang
selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. Tanaman ini dipercayai
berasal dari China dan kemudian merebak penggunaannya ke India, Asia Tenggara,
Afrika Barat dan Caribbean.
Antara
negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India, China, Nigeria, Australia
dan Thailand. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan
secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan bersama tanaman saka
seperti nanas, pokok getah dan kelapa sawit.
Halia
juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris), jahe, aliah, jae,
sipadeh, lia (Indonesia), dan kinkh atau khing-daen (Thailand). Di dalam
al-Quran, halia disebut sebagai zanjabil iaitu di dalam surah al-Insan,
ayat ke 17.
Kegunaannya
sebagai ulam adalah dengan menghiris rizom muda atau dilecek bersama sambal
belacan dan dimakan berserta nasi. Rasanya sedikit pedas dan lidas.
Rizom
halia mengandungi air, karbohidrat, serat, kalium, fosforus, kalsium, tenaga,
protein, gentian, niasin, asid amino, gingerols, oleoresin, pati minyak,
vitamin A, B dan C, lemak, asid organik, minyak meruap seperti zingeron,
zinzerol, zingeberal, zingiberin, borneol, seniol dan feladren.
Sifat
khas halia disebabkan adanya minyak atsiri dan oleoresin halia. Aroma harum
halia disebabkan oleh minyak atsiri, sedangkan oleoresin menyebabkan rasa
pedas. Halia banyak mengandungi kompenan pembentuk rasa pedas.
Manfaat halia
Mengikut
kitab-kitab perubatan Islam, halia dapat mengatasi masalah kelemahan kesihatan
seperti sakit dada, jantung, lelah, lemah paru-paru, angin dalam badan,
mengubati darah, penghadaman, usus serta membuang keracunan dalam badan.
Di
dalam pengubatan tradisional Asia, halia digunakan untuk mengubati selesema,
batuk, cirit birit dan penyakit radang sendi tulang.
Halia
digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar, halia
kering dan halia bergula. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia, halia
jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri. Rasanya
yang tajam bermanfaat untuk menambah nafsu makan, kuatkan otot usus, membantu
mengeluarkan gas usus dan membantu fungsi jantung.
Minyak
halia berbau harum bermanfaat untuk mengubati mual dan muntah, misalnya mabuk
kenderaan dan alahan wanita hamil.
Biasanya
dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia, halia kering, air
rebusan halia atau pati halia. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan
makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang
terdapat di dalam usus kecil dan usus besar.
Ubat-ubatan
dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman,
batuk, migrain, sakit gigi, sakit tulang, senggugut dan sesak dada. Halia juga
bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat.
Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan
di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu
membunuh sel barah.
Kita
mungkin susah untuk makan halia dengan begitu sahaja. Bagi yang mengetahui
manfaatnya, mereka biasanya akan menjadikannya sebagai minuman harian sama ada dicampur
dengan teh, lemon, madu atau selainnya.
Kalau
nak mudah lagi, jom ambil PEPPERMINT GINGER PLUS daripada Shaklee di dalam
bentuk tablet. Boleh dimakan terus atau dilarutkan di dalam air…
Hubungi kami untuk sebarang tempahan dan pertanyaan:
Nor Hafizah Shahtir
019-3405054
FB: Nurkids Babywear Full
Page: Nurkids2u Healthcare
Never Lose Hope...
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Salam perkenalan kembali, hebat ni boleh jana pendapatan dari rumah, Yes Never Lose Hope
ReplyDelete^_^ Terima kasih kak Ain..
ReplyDeleteSeronok baca blog akk juga..^_^
ReplyDelete