Setiap makanan yang kita makan mempunyai sifat dan khasiat tertentu.
Di dalam hadith Nabi Salla Allah ‘alayh wa sallam terdapat hadith yang menunjukkan bahawa amalan mencampurkan makanan dengan memerhatikan sifat makanan tersebut.
Mari kita baca hadith tersebut:
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ جَعْفَرِ بْنِ أَبِي طَالِبٍ
رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا، قَالَ: «رَأَيْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ
وَسَلَّمَ يَأْكُلُ الرُّطَبَ بِالقِثَّاءِ»
Daripada ‘Abd Allah bin Ja’far bin Abi Talib berkata:
Aku telah melihat Nabi Salla Allah ‘alayh wa sallam makan rutab dengan timun.
(HR al-Bukhari. No. 5449).
Rutab adalah buah kurma yang masih basah dan mentah
atau yang muda. Tamar pula adalah buah kurma yang telah kering yang biasa di
dapati di kedai-kedai di Malaysia. Rutab adalah satu peringkat sebelum dia
menjadi Tamar.
Iman al-Bukhari meletakkan tajuk bab bagi hadith ini
sebagai “Menghimpunkan dua jenis makanan atau dua makanan pada sekali makan.”
Menurut Imam al-Nawawi: Daripada hadith ini dapat
diambil hukum bahawa harus memakan dua jenis buah bersama-sama dan harus makan
dua jenis makanan bersama-sama.
Begitu juga hadith ini menjadi dalil yang mengatakan
bahawa harus mempelbagaikan makanan dan hukum ini tidak ada khilaf dalam
kalangan ulama’.
Imam al-Qurtubi berkata: antara yang dapat disimpulkan
daripada hadith ini ialah harus mengambil kira sifat-sifat makanan dan
tabiatnya untuk dimanfaatkan mengikut cara yang sewajarnya berdasarkan prinsip
al-Tibb (perubatan) kerana rutab terdapat sifat panas, sementara timun pula
bersifat sejuk. Lalu apabila dimakan bersama-sama akan memberikan keseimbangan
kepada badan. Ini juga menemukan prinsip yang besar di dalam percampuran ubat.
Abu Nu’aym dalam kitab al-Tibb telah meletakkan tajuk
hadith di atas sebagai “makanan yang dimakan bersama rutab untuk menghilangkan
kemudaratan.”
Di alam Nusantara ini, menjadi satu kemestian apabila
membeli sate di kedai, maka kita akan diberikan juga timun.
Makanan seumpama sate, kebab, ikan bakar, ayam dan
daging yang dipanggang atau disalai mengandungi karbon kerana sentuhan secara
langsung dengan api.
Maka wajarlah disulami makanan ini dengan timun untuk
mengimbangi apa yang kita makan.
Maka hadith ini menjelaskan kepada kita usaha untuk
meneutralkan apa yang kita makan.
Praktikal di dalam produk makanan tambahan.
Di pasaran, terdapat pelbagai produk makanan tambahan
yang menggabungkan beberapa bahan untuk dimanfaatkan oleh tubuh kita.
Seiring dengan berlalu zaman, ledakan teknologi yang
semakin rancak dengan kajian-kajian yang terperinci ke atas sesuatu tumbuhan,
maka lahirlah produk-produk yang menggabungkan beberapa bahan untuk dijadikan
satu produk yang berkualiti.
Sifat-sifat dan tabiat sesuatu tumbuhan diambil kira
bagi memastikan bahan yang dicampur itu tadi akan memberikan kesan yang terbaik
kepada manusia.
Kita bebas untuk mengamalkan mana-mana produk yang
terbaik pada pandangan kita selagi mana ia tidak haram dan memudaratkan kita.
Sebagai pengguna produk Shaklee, saya dapat mengetahui
bagaimana pihak Shaklee telah berusaha untuk memastikan sesuatu produk itu
berkualiti dengan mencampurkan beberapa bahan berdasarkan kajian yang
terperinci selama bertahun-tahun lamanya.
Beberapa produk Shaklee yang dicampur.
Jom kita lihat beberapa produk Shaklee yang
menggabungkan beberapa untuk menghasilkan produk yang berkualiti.
#1. Vivix. Ia adalah produk terhebat Shaklee. Ia
menggabungkan Anggur Muscadine, Purple Carrot, Elderberry dan Polygonum
Cuspidatum.
#2. DTX Complex. Ia adalah produk untuk kesihatan
hati. Ia menggabungkan beberapa tumbuhan yang memberi kesan yang baik kepada
fungsi hati iaitu: Milk Tistle, Cendawan Reishi, Schizandra Chinensis, Dandelion,
Kunyit dan Artichoke membantu mengekalkan aliran hempedu.
#3. Peppermint Ginger Plus. Ia adalah kombinasi 4
herba timur dan barat dan dihasilkan di bawah prosedur standard dengan melalui
penggunaan teknologi sains terkini. Ia menggabungkan: Pudina, Halia, Anise dan
Fennal.
#4. Garlic. Ia adalah antibiotik. Ia menggabungkan
bawang putih, Rosemary dan Spearmint.
#5. AdvanceJoint Health Complex. Ia adalah makanan tambahan untuk sendi. Menggabungkan
Ekstrak Boswellia dan Ekstrak jagung yang membekalkan glukosamin yang pekat.
#6. Nutriferon. Ia adalah penemuan terhebat dalam
bidang immunologi yang menggabungkan biji labu, biji plantigo asiatica,
honeysuckle jepun dan bunga safflower.
Itu adalah antara produk-produk Shaklee yang
dikeluarkan hasil daripada kajian yang mendalam ke atas setiap satu bahan yang
ingin digabungkan.
Shaklee menjalankan 350 ujian bagi setiap kandungan
dan 100,000 ujian kualiti produk serta 23,000 ujian keaslian dan keselamatan
setiap tahun.
Shaklee hanya memilih bahan semula jadi paling asli
dan paling tulen dalam ramuan produk.
Produk Shaklee tidak mengandungi sebarang bahan tiruan
dan bahan kimia berbahaya.
Shaklee juga bekerjasama dengan ahli toksikologi bagi
mengembangkan senarai bahan kimia yang berpotensi berbahaya kepada manusia dan Shaklee
mengemaskini senarai ini bagi memastikan bahan-bahan kimia ini tidak mencemari
sebarang produk Shaklee.
Tiga jaminan Shaklee apabila anda memilih Shaklee – Ia
sentiasa selamat, ia sentiasa berkesan, dan ia sentiasa mesra alam.
===================
Rujukan huraian hadith: 101 Hadis Pengubatan Rasulullah oleh Ahmad Adnan Fadzil.
===================
Hubungi kami untuk:
*Membuat tempahan sebarang produk
Shaklee
*Join ahli Shaklee dan
mulakan bisnes dan jana income hanya dari rumah
COD: Sekitar Klang-Shah
Alam dan Bangsar
Pengeposan seluruh Malaysia termasuk Sabah dan
Sarawak, Singapura dan Indonesia.
Never Lose Hope...
No comments:
Post a Comment